måndag 27 juli 2009

Solrostoppat bröd



När våren kommer får man massor av energi. Idag fick jag lusten att baka eget bröd. Har inte gjort det sedan jag var gravid och det var på tiden att få njuta av eget hemmagjort bröd med en skiva ost på. Och för att inte tala om doften. Det luktar ljuvligt här hemma nu..

Detta bröd kan man smaksätta om man vill. Vad gillar du för smaksättning på ditt bröd?

Mina bröd och frallor fick inte den roligaste "smaksättningen" men det var tomt här i skåpen nu..

Limpor eller Frallor

Grunddeg

25 g margarin

5 dl vatten

½ tsk salt

50 g jäst för matbröd

13-14 dl vetemjöl special

Om du vill smaksätta så kan du ta i stort sätt nästan vad du känner för. Jag tog 4 dl vetemjöl special fullkorn, 10 dl vetemjöl special och ½ dl linfrön i fralldegen.

Limpdegen gjorde jag som grunden men strödde ut solrosfrön innan gräddning.

Gör så här:

1.Smält margarinet i en kastrull.

2. Tillsätt vätska och värm upp till 37 grader. (jag använder torrjäst och värmer då upp till 40 grader) Finfördela eller rör ut jästen i degspadet tills det löst sig.

3. Tillsätt salt och mjöl, (eventuell smaksättning) och knåda degen. Låt jäsa under bakduk 40 min.

4. Limpor: Dela degen i två delar och form till längder. Lägg längderna antingen i smorda brödformar eller på en bakplåtspappersklädd plåt.

Frallor: Dela degen i ca 15 bitar (jag gillar lite större frallor så jag delade i 10) Lägg på en bakplåtspappersklädd plåt.

Låt jäsa 30 min under bakduk.

5. Pensla med vatten och om du vill så garnera bröden.

6. Grädda limporna i 200 grader 30 min och frallorna gräddar du 225 grader i 10-15 min beroende på hur stora frallor du gör.

7. Ta ut och låt svalna på bakduk.

8. Njuuuuut!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar