måndag 3 maj 2010

Björnbärskaka



Nu har jag allt lyckats komma igång i köket lite igen. Härligt. Först ut blev denna goda kaka som det egentligen skulle vara blåbär i men jag tog björnbärsmarmelad och det blev kanongott.
Och gör gärna kakan dagen innan för den var ännu godare dagen efter!

Jag gjorde vaniljsås till. Receptet till vaniljsåsen hittar du här
Björnbärskaka:

200 g smör
2 dl socker
6 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl havregryn
4 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
400 g björnbärsmarmelad

Gör så här:

Smält smör och socker i en kastrull.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

Häll över smörblandningen och rör sist i ägget.

Tryck ut hälften av degen i en ugnsform. Bred på marmeladen och smula sedan över resten av degen.

Grädda i 180 grader i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

Låt svalna helt innan kakan skärs i rutor.

Servera gärna med vaniljsås. En lättvispad klick grädde är säkert också gott till annars.

lördag 1 maj 2010

Födelsedag


En bild på mig och mina prinsessor som jag tog för ett par dagar sedan. <3 Kärlek <3

Idag är det min födelsedag =) Så just nu väntar jag på att chokladmoussen till tårtan ska stelna lite.

Bilder på tårtan och lite annat gott ska jag försöka hinna få in i bloggen nu i veckan som kommer.

Ha en underbar 1:a maj! Det ska jag ha tillsammans med min tjejliga + make <3

Kram!!

måndag 26 april 2010

Champinjonpaj och kassler i god chilisås


Detta var det godaste jag ätit på riktigt länge.

Champinjonpaj och kassler i god chilisås:

1. Pajdeg:

150 g smör
3,75 dl vetemjöl
2 msk kallt vatten
1 ägg

2. Fyllning:

250 g champinjoner
½ hackad gul lök
150 g riven ost
2 krm salt
½ krm vitpeppar
3 ägg
2 dl creme fraiche
1 dl grädde

3. Kasslern:


1 bit kassler
1 dl grädde
2-3 dl mjölk
1-2 tsk mjöl
salt
vitpeppar
chilipulver

Gör såhär:


1. Blanda allt till pajdegen. Tryck ut i en pajform modell större. Förgrädda i 200 grader ca 10 minuter.

2. Skiva champinjonerna. Hacka löken. Fräs alltsammans i en stekpanna till champinjonerna fått lite färg.

Lägg svampblandningen i pajskalet. Strö över osten.

Blanda övriga ingredienser och häll i pajskalet.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader 30-35 minuter.

3. Skiva kasslern. Blanda övriga ingredienser i stekpannan och koka ihop några minuter.

Lägg sedan i kasslern och låt puttra 5 minuter. Vispa om då och då.

Ställ åt sidan tills pajen är klar.

Servera tillsammans med haricots verts.

söndag 25 april 2010

Grattis Hv71

Vårt Hv71 tog hem guldet igår. Det var en så spännande match och vi jublade verkligen när guldmålet sattes!!

Så härligt!!

Här är guldbilderna


Grattis Hv71!!

fredag 16 april 2010

Jag fick ingen bebis..

..utan en liten igel. Hon vägrar vara någon annanstans än i min famn. Helst ska hon tutta samtidigt så jag kan inte göra så mycket annat än att sitta vid tv:n eller här fast det är svårt att skriva samtidigt. Nu har hon sovit i vagnen i 4 minuter. Nu har ligger hon och skriker igen. Så matlagningen blir allt annat än avancerad här. Lite tråkigt men men.. Tur det är en kort tid i livet som de är så här små.

Jag har så många recept och idéer jag vill prova. Men det kommer jag väl ha tid med så småningom.

Nu vet ni i alla fall varför det är så lugnt och tråkigt här hos mig.

Nä, nu måste jag ta upp Tilda-igel igen.

I helgen blir det bara lugnt. Ikväll blir det mys framför talang. Och imorgon ska jag titta på finalen mellan Hv71 och djurgården. Heja heja Hv71!!!!

Ha nu en härlig helg allihop!!

Många kramar!!

måndag 5 april 2010

Berättelse och en bild på Tilda


Åhh vad härligt det är med bebis igen =)

Men man hinner inte med så mycket mer än just bebis och de andra barnen. Ammar ofta för Tilda, som hon ska heta, äter 10 minuter sen somnar hon för att sedan vakna och vill ha mer mat i 10 minuter sedan börjar det om =)

Här kommer en liten förlossningsberättelse för den som vill läsa:

På måndagen den 29:e ringde jag barnmorskan p g a mitt karpaltunnelsyndrom. Hade inte sovit ett skvatt på hela helgen nästan. Var helt desperat.
Hon ringde kvinnohälsovårdens läkare som ringde förlossningen om igångsättning.

Dagen efter, den 30:e, kl. 10.30 var jag välkommen för en bedömning om när jag kunde bli igångsatt.

Barnmorskan sa att jag skulle ta med bb-väskan i fall jag skulle bli igångsatt direkt.

Bäst att fixa barnvakt med då tänkte jag.

Vid 10 på tisdagen begav vi oss iväg, jag och maken. Jag var helt inställd på att få åka hem igen för jag var i v.38+0 "bara"

När läkaren känt och klämt lite sa han att vi sätter igång dig nu direkt.

Vid 12-tiden satte de in en tablett uppe vid livmodertappen för att den skulle mogna.

Efter 2-3 timmar började jag få värkar. Vid 9-tiden dagen efter var jag bara öppen 1 cm. Alltså var värkarna bara tomma pinvärkar.

Då grät jag och blev helt uppgiven. Jag hade dock fått morfin på natten för att kunna sova ett par timmar. Tack o lov för det.

Vid 11-tiden tittade doktorn på mig och då var jag öppen 3 cm. Hon lyckade ta hål på fosterhinnorna så vattnet gick. Efter det fick jag riktiga värkar.

Vid 14-tiden började jag få etablerade värkar och jag var öppen 4 cm.

Vid 15-tiden fick jag epiduralblockad. Det var underbart och jag fick ett litet värkstopp på en halvtimma-timma.

Vid 16 tiden var jag öppen 5 cm. Då hade jag så ont så jag höll på att bli galen.

Vid 17-tiden fyllde barnmorskan på epiduralen. Vid 17.15 fick jag krystkänslor.

Då kände barnmorskan på mig. Jag var bara öppen 6 cm så jag fick ABSOLUT inte krysta. Då låg jag på sidan.

Sedan kom en riktig krystvärk och jag skriker att jag inte kan hålla emot längre.

Jo då, säger barnmorskan. Du MÅSTE!!!

Lägg dig på rygg, säger hon sen. Hon står bara lugnt bredvid mig. Hon förbereder ingenting med sängen, sitt förkläde eller någonting.

Och när jag vänder mig och lägger mig på rygg så kommer den största krystvärk jag känt i hela mitt liv och sedan ligger bebisen där. Då var klockan 17.28.

Barnmorskan blev helt ställd och jag sa till henne:

JAG SA JU ATT JAG INTE KUNDE HÅLLA EMOT!!!

Jag fick ett par bristningar och Tilda hade lite blåmärken här och var p g a det snabba framfödandet.

Sedan fick jag beröm för att jag hade en otroligt fin moderkaka =)

Jag är lite besviken på barnmorskan. Jag fattar inte att hon inte lyssnade på mig. Jag har ju fött tre barn innan. Jag vet hur det känns när barnet kommer.

Jaja, nu är underbart söta Tilda här och jag är så lycklig.

Vattnet börjar försvinna ur kroppen. Höfterna värker knappt ingenting och karpaltunnelsyndromet är redan bättre.

Nu ska vi bara njuta av resten av påsklovet och lära känna lilla Tilda.

Hoppas ni alla har haft en underbar påsk!!

Många kramar // Mia

torsdag 1 april 2010

Bebisen är här


Nu är min lilla bebis här. Det blev en liten flicka och jag är så lycklig <3 Hon vägde 3220 och var 49 cm lång.

Förlossningen var långdragen men när hon väl ville komma ut kom hon i en flygande fart. Barnmorskan hann inte ens få på sig förklädet, haha..

Bättre bild kommer..

Nu ska jag försöka vila och ta hand om både bebisen och mig själv. Jag har hemska eftervärkar. Det är så skönt att detta definitivt är sista gången.

Ha nu en bra kväll

Kram på er =)

söndag 28 mars 2010

Nötkyssar



Tack för de fina peppande kommentarerna =) Goa ni är!

För några dagar sedan bakade jag nötkyssar. Åhh vad goda de var. Så fort jag kan ska jag prova dom med sötmandel.

Nötkyssar (ca 30 st):

2 äggvitor
150 g malda hasselnötter
3 dl florsocker

Garnering:

Hela hasselnötter

Gör så här:

Vispa äggvitorna till hårt skum.

Blanda i nötterna och sockret i vitorna. Rör om försiktigt.

Klicka eller spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Garnera med en hel nöt på varje kaka.

Grädda mitt i ugnen i 200 grader ca 15 minuter.

lördag 27 mars 2010

Hos barnmorskan igår


Igår var jag hos barnmorskan igen. Bebisen har sjunkit ner ordentligt. Det känns i bäckenet vill jag lova. H*n vrider sig så det känns som jag ska gå av, haha.. Hjärtljuden låg på 130 slag per minut.

Nu längtar jag så jag tror jag blir galen. Räknar varenda minut nästan.

Så här står det på familjelivs hemsida:

Du är i vecka 38.
Du har gått 37 fulla veckor och 4 fulla dagar (v37+4).
Du är i 9:e kalendermånaden.
Du är i 10:e graviditetsmånaden (lunarmånaden). [Läs mer här]
Du är i trimester tre.
Beräknat förlossningsdatum Mån 12 apr 2010
Du har 16 dagar kvar till beräknad förlossning.

Kroppen: Nu närmar sig förlossningen med stormsteg. Se till att du vet var din partner befinner sig och att du lätt kan få kontakt.
När barnets huvud har ställt in sig brukar det bli lite lättare för den blivande mamman att andas och äta igen eftersom det blir lite mer plats upptill i magen. Allt fler känner förvärkar. Det som skiljer förvärkar från sammandragningar är att värkarna oftare gör ont. Först blir magen hård, precis som tidigare, men efteråt kan en molande känsla finnas kvar. Smärtan sitter långt ner i magen eller ländryggen och påminner om mensvärk. Långt ifrån alla får dock någon förvarning om att förlossningen är på gång. När du väntar ditt första barn är det vanligast att barnet kommer efter beräknat datum. Är du omföderska föder du statistiskt sett nästa barn två till tre dagar tidigare.

Barnet: Nu är barnet helt fullgånget och navelsträngen är cirka 50 cm lång.

måndag 22 mars 2010

Pasta och bacon


Min dvala fortsätter. Jag försöker göra allt så enkelt som möjligt för mig själv. Höfterna och mina händer säger ifrån annars. Vi får stå ut med tvätt och lite damm tills bebisen är född.

Även matlagningen går i enkelhetens tecken. I fredags blev det nötstek, i lördags korv stroganoff och i söndags hämtmat, jag åt wokmat.

I torsdags blev det pasta och bacon. Inte så roligt men det är gott om man piffar till det lite.
Och sedan gör jag allt i en gryta och det spar ju på disken. Härligt =)

Pasta med bacon och ost:

4 portioner pasta, jag hade skruvar
2-3 pkt bacon klippt i bitar
3 dl riven ost
½ hackad gul lök
2 dl mjölk
1 dl grädde
mjöl
salt
peppar
socker

Gör så här:

Koka pastan. Häll sedan av dem i ett durkslag. Fräs baconet och hackad lök i samma gryta. Tillsätt sedan pastan och rör om. Gör en redning på mjölken, grädden och mjölet. Häll det i grytan och salt, peppra och ha i en nypa socker eller två. Häll i osten
Rör om ordentligt, låt bli varmt. Klart.

måndag 15 mars 2010

Mina städare


Elin vägrar att bli matad längre och det är ju skönt när hon sitter och plockar med maten själv. Men hu vad hon klabbar, haha.. Som tur är har jag hjälp av katterna. De äter upp det som hamnar på golvet så det blir ju lite enklare för mig att städa. Det är verkligen inte smidigt att ligga under bordet och skura med magen men man är ju tvungen =)
Skönt att det bara är 28 dagar kvar till BF =)

Nu är jag så nyfiken på vem som bor i magen. Undrar så om det är en flicka eller pojke.

Näe nu ska jag gå och skära upp en bit ananas (nya gravidcravingen) och kolla lite på tv:n med maken.

Ha en underbar kväll!!

lördag 13 mars 2010

Jag gjorde det!!


Nu är jag så trött på pasta att jag blir galen.. Haha.. Näe, inte riktigt. Jag älskar pasta men nu börjar det bli väldigt svårt att variera middagarna. Så jag chansade och köpte potatis sist jag storhandlade. I torsdags var det då dags att koka potatis och göra stuvad spenat som jag längtar så efter. Och gissa vad..
Det gick hur bra som helst att koka potatis. Vet ni hur lycklig jag är nu =))

Jag ska nog inte överdriva potatiskonsumtionen ännu men nu kan man ju ha potatis någon gång i veckan.. Tjoooohooo =)

Jag var så ivrig att äta så jag glömde fota så jag gjorde i ordning en liten tallrik efteråt..
Så här gör jag min stuvade spenat:

Stuvad spenat:

Hackad fryst spenat
Smör
2-3 dl mjölk
2 msk mjöl
Salt
vitpeppar
socker

Gör så här:

Tina spenaten i en gryta på medelvärme. Lägg i en rejäl klick smör, mycket salt och lite vitpeppar.
Gör en redning av mjölken och mjölet. Rör ner det i spenaten. Smaka av med salt, peppar och en eller två nypor socker.
Servera med potatis, falukorv och kokt ägg.

torsdag 11 mars 2010

Jag=Zombie


Fy vilken dålig uppdatering det har varit på sista tiden. Just nu mår jag ganska dåligt p g a foglossning och halsbränna men det värsta av allt är att jag fått karpaltunnelsyndrom. Jag led av det förra graviditeten och hoppades att det inte skulle komma tillbaka denna men sådan tur hade jag inte. Så inatt har jag suttit och sovit. Blev ytterst lite bättre sömn än liggandes men jag hade ju väldigt ont i ryggen istället, haha.. Det får ju inte vara helt bra ;-)
Så de flesta av dagarna har jag gått runt som en zombie av trötthet. Tur att det hela snart är över även fast det just nu känns som jag ska bestiga ett berg innan bebben ska komma ut i världen..

Jag kikar runt på en del matbloggar och det finns ett par som inspirerar mycket. Däribland växelhäxans fina blogg. Där hittade jag ett recept på skinkpiroger och blev väldigt sugen att prova.

Jag gjorde degen precis lika:

50 g jäst
5 dl mjölk
½dl olja
2 tsk salt
3 dl grahamsmjöl
10 dl vetemjöl


Detta fyllde jag mina med:


300 g rökt strimlad skinka
400 g riven ost
3 msk senap
½ purjolök
1 krm paprikapulver

Gör så här:
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervarmt, 37 grader. Häll den över jästen och rör tills jästen löst sig.

Tillsätt övriga ingredienser till degen och kör i maskin 5-6 minuter.

Låt jäsa 35 minuter.

Dela sedan degen i 16 bitar och kavla ut varje bit till en rund platta.

Blanda fyllningen i en skål och rör om ordentligt så senap och krydda blandas ordentligt med skinkan och osten.

Fördela fyllningen i mitten och vik sedan över kanten åt ena hållet. Tryck fast kanten med en gaffel.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 225 grader i 12 minuter.

Servera med en god sallad.

torsdag 4 mars 2010

Snart 10 000


Åhh vad jag älskar min lilla godispåse <3 Och nu när besökslistan börjar närma sig
10 000 besökare sen nystarten i slutet av juli känns det extra kul. Roligt att ni är så många som kikar in!!

Idag var jag och handlade lite. Gick förbi frukten och kände mig så sugen på något fräscht.
Ananasen hamnade genast i mitt blickfång. När jag kom hem skar jag upp en bit. Underbart!
Vilken är er favoritfrukt?

Näe nu är det bäst att plocka iordning lite efter ungarnas framfart =)

Ha en fortsatt underbar kväll!!

onsdag 3 mars 2010

Smoothie med kiwi och choklad


Mellanmålen har verkligen fått ny betydelse för mig. Är ju verkligen konstant hungrig. Nu börjar det nästan bli lite jobbigt, haha.. Har inte varit så här hungrig eller sugen på en massa under de andra graviditeterna.

Jag är så trött på smörgås så jag slängde ihop en smoothie. Den var underbar.

Smoothie, 1 glas :


2 dl vaniljyoghurt med choklad
1 banan
1 kiwi

Gör så här:

Skala och dela frukterna.
Mixa allt.
Häll upp i ett högt glas.
Drick och njut =)