söndag 28 februari 2010

Mias solrosbröd


Jag bakar bröd och det är ju så roligt. Men nu hade jag en massa mjölsorter i skåpet med lite kvar i varje så jag provade lite och det blev verkligen ett kanongott bröd som var väldigt saftigt och smakrikt.

Mias solrosbröd:

50 g jäst
5 dl vatten
½ dl olja
1 ½ dl solrosfrön
1 tsk salt
3 dl dinkelmjöl
3 dl lantbrödsmjöl
3 dl vetemjöl special
3 dl vetemjöl

Pensling:
1 ägg
solrosfrön

Gör så här:


Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt. Lös upp jästen med vattnet. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen 5-6 minuter i maskin eller 12-13 minuter för hand.

Låt jäsa 30-40 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord (gärna med lantbrödsmjöl) Forma degen till två limpor och lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa 30-40 minuter.

Pensla bröden med ägg och strö över solrosfrön.

Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 35-40 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar