måndag 23 november 2009

Pepparkakskladdkaka


En härligt ganska pepprig kaka som är väldigt god att servera solo eller med lite grädde antingen naturell eller smaksatt med t ex lingonsylt och socker..

Pepparkakskladdkaka:

100 g smör
2 ½ dl socker
2 ägg
1 ½ dl vetemjöl
½-1 påse santa maria pepparkakskryddor (tar man hel påse blir den stark i smaken)

Gör så här:


Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form med löstagbara kanter. Smält smöret i en kastrull.

Rör ner socker och ägg i smöret och blanda väl.

Rör ner övriga ingredienser.

Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 18-20 minuter.

Låt svalna.

söndag 22 november 2009

Vetebullar med vanilj


Hembakta bullar måste vara det godaste som finns. Man minns barndommen när man fick bullar med mjölk och nu även som vuxen blir man barnsligt glad av just detta.

Nu gör jag mina bullar i kakformar. Bullformarna har blivit enormt stora och jag tycker det är bättre att ta två istället för en jättestor särskilt när barnen oftast bara orkar en.

Jag fick ut 42 bullar av en sats.

Vaniljbullar:

150 g smör
6 dl mjölk
50 g jäst
1 ½ dl socker
1 krm salt
1 tsk stött kardemumma
ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:

Mjukt smör
Strösocker
Vaniljsocker

Gör så här:

Smält smöret. Tillsätt mjölk och låt det bli fingervarmt. Häll jästen i en skål. Häll i mjölken och rör om.
Tillsätt resten av ingredienserna utom mjölet och rör om.
Tillsätt sedan mjölet, lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter.

Dela degen i två delar. Kavla ut till en tunn rektangel och bred sedan på smör. Strö över sockret. Rulla ihop degen till en lång rulle och skär i ca 20 lika stora bitar.

Lägg sedan bullarna med snittytan uppåt i bakformar/bullformarna. Låt jäsa ca 30 minuter.

Pensla med ägg och strö över lite pärlsocker.

Grädda sedan ca 8 minuter mitt i ugnen i 225 grader. Låt svalna på galler.

måndag 16 november 2009

Bakat bröd


I fredags bakade jag både bröd och bullar.
Så vi har njutit av morotsbröd och härliga vetebullar med vanilj i helgen.

Brödreceptet tror jag kommer från buffé..

Morotsfrallor/limpor

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
4 dl finriven morot
250 g keso
2 tsk salt
1 msk olja
4 dl grahamsmjöl
ca 15 dl vetemjöl

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke. Rör sedan ut jästen med vattnet.

2. Tillsätt allt utom vetemjölet och blanda om.

3. Blanda sedan ner vetmjölet. Knåda degen ordentligt. Den ska vara lite kladdig så ha inte i mer mjöl!

4. Jäs under bakduk 30-45 min.

5. Sätt ugnen på 225 grader.

6. Knåda degen och forma till antingen bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller forma till limpor och lägg i två bakformar.

7. Jäs 20-30 min.

8. Grädda mitt i ugnen 20 min för frallor och och i nedre delen av ugnen ca 30 min för limpor.

9. Låt svalna på galler.

söndag 15 november 2009

Lill* knodden <3


I onsdags var det ju ul och allt såg bra ut. Den lill* bebben snurrade runt och hade sig. Hon som gjorde ul:et sa hela tiden den gör si och den gör så. Men när hon hade mätt lårbenet sa hon plötsligt att nu flyttade HAN på sig igen.
Ska bli kul att få se om hon bara sa fel eller om hon råkade försäga sig, hihi..

Bf blir 12:e april. Längtar så <3 <3
På bilden ligger bebben med ryggen längst ner, benet är till höger. En liten hand syns längst upp till vänster och nedanför är lilla ansiktet <3

måndag 9 november 2009

Lite negativt inlägg..


I övermorgon är det dags för rutin ultraljud. Jag är så spänd. Mitt illamående har gått över nästan helt och även den värsta tröttheten har lagt sig. Nu syns magen ordentligt och jag har börjat få kommentarer. De flesta positiva men även en och annan negativ om att det är lite väl tidigt att skaffa en till.
Nu hände detta och då var det väl meningen. Vi är så glada även om det inte var planerat. Måste allt vara planerat i livet?

Det kommer också mycket kommentarer om att "Nu måste det vara en pojke". Om det blir en fjärde flicka, vad gör det?

Tråkigt att människor måste störa sig på så mycket de inte har med att göra. Såklart det skulle vara KUL med en pojke men vad KUL om det blir en flicka till med. Bara det lilla knytet är frisk är jag nöjd.

Konstigt att vissa människor inte kan tänka likadant..

Ha nu en riktigt bra vecka!

Många kramar <3

(Ps. På bilden är jag i v. 15+5. Idag är jag 17+6)

tisdag 3 november 2009

Kladdkakemuffins


Detta är inget eget recept utan det har jag tagit ur boken "blixtkakor" från Libris förlag.

Kladdkakemuffins:

150 g smör
6 dl socker
4 dl vetemjöl
4 msk kakao
4 ägg

Gör så här:

Smält smöret. Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt ägg och smält smör. Rör ihop till en smet. Fördela massan i 25-30 muffinsformar. Grädda i 175 grader i ca 20-25 minuter.