måndag 28 december 2009

Härliga lingonlimpor



Åhh vad jag älskar min fina hushållsassistent jag fick av maken. Jag bara längtar tills man har en stund över och kan baka bröd.

Det senaste baket blev lingonlimpor. Barnen brukar inte vara så förtjusta i grovt bröd men detta gick åt som smör i solsken. Roligt när egenbakat går hem bättre än det köpta ljusa brödet.

Lingonlimpor:

3 dl vatten
1 dl rågkross
½ dl vetekli
2-3 msk linfrö
50 g jäst
2 dl fingervarmt vatten
½ dl matolja
2 dl lingonsylt
2 tsk salt
ca 10-12 dl vetemjöl

Gör så här:

Blanda vatten, rågkross, vetekli och linfrön i en kastrull. Koka samman allt till en tjock gröt i 6-7 minuter. Låt gröten svalna till rumstemperatur.

Smula jästen i en bunke alternativt i maskinens blandarskål. Häll i vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt den ljumma gröten, olja, lingonsylt och salt. Rör om. Häll i mjölet men spara lite till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskinen. Jag körde på mellanhastighet i nästan 20 minuter.

Låt jäsa under bakduk 40-50 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord.

Forma försiktigt till två ovala limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa 30-40 minuter

Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.

1 kommentar: