onsdag 30 december 2009

Tips

Igår bakade jag mer bröd. Lingonlimporna fick bli rödbetssalladslimpor. Hade en del över så jag bytte ut lingonsylten mot 2 dl rödbetssallad.

Minska dock lite på saltet.

Tyvärr fotade jag inte men när degen knådades var den rosa till barnens förtjusning. Blev dock inte rosa efter gräddning. Prova! Du lär inte bli besviken.

Ha en underbar kväll =)

måndag 28 december 2009

Härliga lingonlimpor



Åhh vad jag älskar min fina hushållsassistent jag fick av maken. Jag bara längtar tills man har en stund över och kan baka bröd.

Det senaste baket blev lingonlimpor. Barnen brukar inte vara så förtjusta i grovt bröd men detta gick åt som smör i solsken. Roligt när egenbakat går hem bättre än det köpta ljusa brödet.

Lingonlimpor:

3 dl vatten
1 dl rågkross
½ dl vetekli
2-3 msk linfrö
50 g jäst
2 dl fingervarmt vatten
½ dl matolja
2 dl lingonsylt
2 tsk salt
ca 10-12 dl vetemjöl

Gör så här:

Blanda vatten, rågkross, vetekli och linfrön i en kastrull. Koka samman allt till en tjock gröt i 6-7 minuter. Låt gröten svalna till rumstemperatur.

Smula jästen i en bunke alternativt i maskinens blandarskål. Häll i vatten och rör tills jästen löst sig. Tillsätt den ljumma gröten, olja, lingonsylt och salt. Rör om. Häll i mjölet men spara lite till utbakningen.
Arbeta degen kraftigt för hand eller i maskinen. Jag körde på mellanhastighet i nästan 20 minuter.

Låt jäsa under bakduk 40-50 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord.

Forma försiktigt till två ovala limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper.

Låt jäsa 30-40 minuter

Grädda i 200 grader i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk.

söndag 27 december 2009

Då var denna julen över..

Nu var då julen över. Alla julmatsrester är uppätna och idag ska jag göra pommes frites med stekt kyckling och vitlöksdressing till middag. Enkelt och gott.

Hoppas alla har haft en bra jul!
Vår var underbar med julklappsutdelning i två dagar. Det måste vara det bästa som finns, när man får se barnens ögon glittra över alla julklappar som ligger under granen och när de sen får öppna alla. Glädjen man får se när de fick det och det. Härligt.

Nu är det dags att börja tänka på nyår. Ska sitta och leta upp något gott man kan laga som passar alla i familjen.
Hur ska ni fira nyår?

Näe, dags att återvända till min tvätt som ligger och väntar på att hängas upp.

Har även bakat lingonlimpor idag. Recept kommer senare eller imorgon.

Ha nu en underbar fortsättning på söndagen!

tisdag 22 december 2009

Julled.. näe, julstressigt menar jag..


Nu blir det väl inga inlägg på ett par dagar. Julmat är ju vanligt och imorgon ska jag göra både potatisgratänger, julskinka, ägghalvor, köttbullar och omelett så det blir noll datatid för mig.
Vi ska även klä granen imorgon.
Denna julen ska jag även få fira juldagen med min äldsta dotter för första gången. Hon har alltid varit hos sin pappa över hela julen men i år delar vi upp det. Så halv elva på juldagen hämtar jag henne och vi ska få äta julmat tillsammans för första gången och hon får även en inblick i hur vi har det på julen. Är så lycklig över detta, och hon med. Min prinsessa <3

Vill önska alla läsare En riktigt God Jul!

Många julkramar till er alla!!

söndag 20 december 2009

Chokladtryffel med hackad mandel


Här kommer receptet som utlovat!

Chokladtryffel med hackad mandel:


1 ½ dl vispgrädde
75 g smör
450 g choklad (jag tog hälften ljus och hälften mörk)
1 ½ dl kesella kvarg
hackad sötmandel

Gör så här:

Koka upp grädde och smör i en kastrull. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar. Rör ner den i grädden tills den smält.
Rör i kesellan.
Häll smeten i en liten ugnsform klädd med aluminiumfolie.
Strö över hackad mandel. Ställ in i kylen och låt stelna ett par timmar.

Skär tryffeln i fyrkanter.
Ta en kopp kaffe eller te och en bit tryffel och njut av stunden =)

lördag 19 december 2009

Lördagstjatter =)

I tisdags var jag hos barnmorskan. Allt såg jättebra ut och bebbens hjärtljud låg på 150 slag. Magen har växt som sjutton. Nu kan det inte undgå någon att jag är gravid. Mitt fundusmått låg på 26. Överst på kurvan även denna graviditet. När man tittar på magbilder från när jag gick med Elin ser magen verkligen groteskt stor ut, haha.. Undrar om jag blir lika stor denna gång..
Jag längtar så tills man får se vem som bor i magen <3

Idag har jag pysslat i köket. Det blev mandeltryffel (recept kommer imorgon) och skumgodisfudge. Receptet hittade jag hos bloggen kryddburken

När Elin somnat senare ska jag koka knäck. Mitt absoluta favoritjulgodis.

Ha nu en underbar lördag!

Kram till alla härliga läsare!

tisdag 15 december 2009

Raggmunk i långpanna


Jag var hos en kompis och hon hjälpte mig att färga håret. Då blev jag bjuden på raggmunk i långpanna. Så smidigt och så gott. Jag har gjort lite ändringar i receptet så här kommer något jag verkligen rekommenderar!

Raggmunk med fläsk i långpanna:

2 ägg
1 dl grädde
3 dl mjölk
1 dl vatten
1 ½ dl vetemjöl
8 medelstora potatisar
1 tsk salt
en nypa vitpeppar
en nypa socker

1-2 pkt fläsk

Gör så här:

Klipp fläsket i mindre bitar. Stek och låt rinna av på hushållspapper.

Sätt ugnen på 250 grader. Smörj en liten långpanna.

Vispa ihop ägg, grädde, vatten, salt, vitpeppar och socker. Tillsätt mjölet och

vispa till en klimpfri smet.

Tillsätt mjölken.

Skala och riv potatisen grovt. Blanda ner den rivna potatisen i smeten. Häll smeten

i långpannan.

Stick ner fläsket i smeten.

Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills ytan fått fin färg. Servera med

lingonsylt.

torsdag 10 december 2009

Tidig julklapp


När jag och maken var i stan för ett par dagar sedan sa han helt plötsligt att jag skulle få en tidig julklapp.

Jag skulle få välja en hushållsassistent. Blev så glad att jag fick tårar i ögonen. Överraskningar är det bästa som finns =)

Så nu har det bakats både lussekatter och linfrölimpor som ska avnjutas snart.

Kan bara säga att det är ju verkligen så stor skillnad att knåda med maskin. Lussekatterna blev otroligt fluffiga och saftiga.. Aldrig mer handknådning för mig =)

Receptet på brödet lägger jag inte ut utan det hittar ni i den underbara bloggen Hallon & Blåbär