måndag 21 september 2009

Förklaringen


Det står lite stilla här i bloggen och jag tänkte förklara varför nu =)

För ett tag sedan plussade jag och nu väntar jag det fjärde barnet och därför mår jag konstant illa. Jag tål inte kaffelukt eller shampolukt och nu till det värsta av allt:
Jag tål inte lukten eller knappt tanken på potatis. Hur kul är det att försöka variera middagarna med bara pasta och ris hela tiden.. Känns som om min blogg kommer bli vääääääldigt enformig. Men det kommer nog bli massor av bakrecept för jag brukar få bakmani när jag är gravid. =)

Så nu vet ni varför det är lite dålig uppdatering här men jag hoppas ni stannar kvar som läsare tills jag blir mig själv igen.
(Min man sa att vi får nog äta potatis i ett år sedan, hahaha)

torsdag 17 september 2009

"Köttgryta" med bambuskott och kastanjer


Hua, vad kallt det börjar bli ute nu. Nu får man elda i både kakelugnen och kaminen för att inte frysa ihjäl.
Allt annat knallar på som vanligt. Det är väl härligt =)

Igår blev det lite rens här i kylskåp och skafferi och det blev till sist denna köttgryta eller vad man ska kalla det:

500 g strimlat fläskkött
3 dl creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 burk bambuskott
1 burk vattenkastanj
1 gul lök
2 msk kalvfond
1 tsk soya
1 ½ krm red curry paste
½ krm parikapulver
salt
vitpeppar


Gör så här:


Stek det strimlade köttet. Lägg sedan åt sidan. Klyfta löken och stek den tillsammans med bambuskotten och kastanjerna tills det får lite färg.
Lägg sedan tillbaka köttet i pannan och stek ytterligare ett par minuter.

Blanda i övriga ingredienser, rör om och låt småputtra ett par minuter.

Servera gärna med nudlar.

lördag 12 september 2009

Pumpascones i kvadrater




Jag var så sugen på nybakat varmt bröd idag men det skulle gå fort. Då passar det bra med scones. Så idag blev det pumpascones i långpanna till vår mysiga lördagsfrukost.

4,25 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
1 ½ dl pumpakärnor
1 tsk salt
4 tsk bakpulver
100 g smör eller margarin
3 dl mjölk

Gör så här:

Blanda mjöl, pumpakärnor, salt och bakpulver i en skål. Tillsätt smöret och fördela det med fingertopparna i mjölet.
Häll i mjölken och blanda ihop till en deg.
Smörj en långpanna ca 20x30 cm. Tryck ut degen jämt och grädda i 250 grader ca 10-15 minuter.
Dela bröden och servera med en god ost och marmelad.

tisdag 8 september 2009

Mmm omelett..


Igår gjorde jag omelett till lunch. Tycker jag behöver något lite matigare mitt på dagen om jag ska klara mig till middagen vid 16.30 tiden.

Vad är då inte enklare och framförallt godare en omelett som man kan variera i det oändliga.

Man tager vad man haver helt enkelt.

Omelett:

2 ägg
2 msk grädde
1 krm salt
lite paprikapulver
lite oregano

Exempel på fyllning:

2 skivor skinka
1 skivad tomat
några tärningar fetaost
gräslök

Gör så här:

Vispa ihop allt och häll i en stekpanna. Lägg på fyllningen och stek på medelvärme tills omeletten har stelnat och tomaterna är varma.

måndag 7 september 2009

Äppelpaj




Här har det inte uppdaterats på ett bra tag. Det har sina förklaringar vilket ni kommer få veta om ett tag ;-)

I torsdags förra veckan gjorde jag årets första äppelpaj. Hittade ett recept på Tasteline som lät gott och det var gott.
Gjorde om lite i receptet så därför skriver jag min version.

Äppelpaj:

5 äpplen
150 g margarin
2 ½ dl havregryn
2 dl vetemjöl
1,25 dl socker
½ dl grädde
½ dl ljus sirap
kanel

Gör så här:

Smält smör i en kastrull. Häll i övriga ingredienser och rör om. Ställ åt sidan.
Skiva äpplena. Lägg i en lätt smord form. Pudra över kanel.
Bred grynblandningen över äpplena och grädda i ugnen 25-30 min i 175 grader.
Servera med vaniljsås.